Наистина ли Шекспир е бил наркоман

Личността на великия британски драматург Уилям Шекспир предизвиква голям интерес у изследователите. Какво ли не е преписвано на писателя, от хомосексуализма до скандален живот със съпругата му Анна.
Според скоро публикувани материали от изследванията на южноафрикански експерти, автора на „Хамлет“ се е увличал по марихуана и кокаин.
Южноафриканският антрополог Франсис Текери е намерил следи от канабис и кокаин върху различни приспособления за пушене намерени в старата градина в дома на Шекспир.
Представители на Института по еволюцията на човека в Йоханесбург вече са изпрати официално искане от страна на Църквата в Англия, за ексхумация на легендарния бард от Стратфорд на Ейвън, който е бил погребан в катедралата.
Изследователите планират да изучават останките и по този начин да се определи причината за смъртта на поета и да разберат дали Шекспир наистина е използвал наркотици.
Изявлението на Текери е разгневило и предизвикало недоверие сред почитателите на Шекспир по целия свят.
На надгробния паметник на Шекспир пише: „Приятелю, в името на Исус, не изкарвай праха погребан тук. Да бъде благословен този, който не докосне този гроб и да бъде проклет всеки, който обезпокои костите ми.“
Съвременните технологии могат да позволят на учените да изследват скелета на поета без да се докосват до него.