Морските костенурки съзряват към 45-та си година

Женските морски костенурки започват да снасят яйца на 45-та година от живота си. Преди се е смятало, че това е ставало между 10 и 35 години. Твърде голяма грешка, за да се считат тези данни за достоверни.

От друга страна, точно кога снасят този вид костенурки е много трудно да се определи. Да се проследи какъв да е екземпляр през целият му жизнен цикъл е почти невъзможно. Костенурките прекарват по-голямата част под водата и преплуват хиляди километри. За това изследователите подходили по друг начин.

Като начало оценили темповете на растеж на животното. Измервали костенурките след раждането им на бреговете на Флорида и когато пристигали на Азорските острови.

Пътешествието им траяло 450 дни, така учените са успели да установят колко животните са пораснали близо за една година. След това били проанализирани хиляди измервания направени от други биолози.

Даните от измерванията през първата година са позволили да се оценят темповете на растеж, а измерванията на другите учени дали възможност да се състави своеобразна таблица на динамиката на изменение при този вид костенурки. Всички тези изследвания взети заедно помогнали на изследователите да разберат кога животните снасят яйцата си. Оказало се е, че това правят на 45 години.

Това ни кара по друг начин да погледнем въпроса за защита на тези животни. Толкова дълъг период на съзряване прави костенурките изключително чувствителни към непредвидени антропогенни заплахи. Колкото едно животно по-дълго съзрява, толкова по-голяма е вероятността да загине и да не остави потомство. Даните от зоолозите ни дават да разберем, колко дълго можем да очакваме ефекта от предохранителните мерки, взети по отношение на костенурките. Ако сега ги защитим от неприятности, резултатът ще узнаем след няколко десетилетия.