Митични компоненти за козметичните средства

Козметиката е сектор, в който измамите се случва често. Чрез известни козметични марки се насърчава подмладяването и загубата на тегло в рамките на няколко дни, а повечето от тези чудеса се случват за относително ниски цени. Желанието на хората да изглеждат по-добре, отколкото са в действителност, спомага да се спечелят милиарди долари чрез козметика.
Преди да похарчите много пари, за да закупи друг козметичен продукт, трябва да проучите дали определения компонент може да донесе осезаем ефект или той служи като реклама за увеличаване на продажбите. За да се избегнат грешки, изберете козметика, чийто състав е наситен с натурални съставки – минерали, растителни екстракти и разнообразие от растителни масла.
На всяка крачка ни заблуждават. Вземете, например, модерния и широко рекламирани крем съдържащ злато, за който се предполага, че прави кожата по-млада, сияеща, еластична, „обогатен“ с полезни микроелементи и др.
От древни времена е добре известно, че златото не влиза в химическа реакция с човешките тъкани, за това метала се използва в медицината и за оформяне на бижута. В козметиката златото се използва при опъване на кожата, като се имплантират златни нишки между кожата и подкожната мастна тъкан. Тези вградени нишки не влизат в заимодействие с човешката тъкан, което позволява ефектът постигнат от козметичната процедура да се задържи за по-дълъг период от 5 до 10 години. Този ефекта изчезва, когато нишките са по-дебели от 0.1 мм. Освен това златото се руши под въздействието на мимиките. В този род дейност се използва именно златото, защото не води до отхвърляне и алергии.
В крема за премахване на бръчки със суперефективните свойства е добавен еламазен прах. Известно е, че елмаза е най-твърдия камък на земята. Предполага се, че той може да проникне в човешката кожа. Възможността да си взаимодейства с нея на клетъчно ниво е доста сложно, защото даже агресивните химични компоненти слабо действуват на елмаза.
Какво да кажем за човешката кожа?
Елмазът е твърд и остър. Честото му използване може да доведе до микротравми на кожата, което много скоро след това ще окаже негативно влияние върху нея.