Малките на пингвините могат да понижават температурата на телата си

Отивайки да търси храна кралският пингвин понякога напуска малките си. Така те остават в продължение до пет месеца без храна. Френски изследователи решили да разберат, какво позволява на пилетата, да оцелеят през този период.
За целта имплантирали устройство регистриращо даните на десет пухкави, топчести пиленца на възраст 3-4 месеца. Седем месеца наблюдавали температурата в коремната и гръдната кухина, както и нивото на мазнините.
Установили, че в студеното и дъждовно време точно, когато нямали храна, вътрешната температура на пингвините падала под 20 ˚С. Това е изненадващо голям спад в такива големи пилета. Тяхното тегло, преди да започнат гладуването, е било 10 кг. По-рано най-голямата птица, която се е знаело, че може да понижи температурата на тялото си, в отговор на идването на зимата, била Podargus strigoides, която тежи 500 грама.
Интересното е, че температурата пада при приема на студена храна. Когато родителите се върнат и дадат на малките сдъвкана риба, температурата на тялото им достига 15 ˚C.
Това позволява на пиленцата значително да спестяват енергия при недостиг на храна.