Липсата на сън е основният враг на семейния живот

Ако човек спи добре през нощта, той няма да има проблеми в личния си живот. Учените са доказали, че дълбокия сън намалява степента на егоизма. Но липсата на сън може да подкопае отношения.
Всичко започва от малките неща, Поради умора мъжът и жената забравят да благодарят на партньора си. В резултат на това другият се чувства ненужен. Учени изследвали 60 двойки на 18-56 години. Доброволците водили дневник, в който записва колко време са спали всяка нощ и и как оценяват половинката си.
Експериментът показал, че добре наспалите се през нощта добре се справят с ежедневните задачи и се подкрепят взаимно. Освен това те редовно благодарят и повече ценят партньора си.
Недоспалият човек поставя собствените си потребности над всичко друго. Това, разбира се, се отразява на отношенията. За да няма такива проблеми, човек трябва да спи поне пет часа без да се събужда, за някои е нужно осем часа.
Проучвания показват, че почти две трети от хората не получават достатъчно сън и 1/3 страдат от безсъние. Безсънието повишава четири пъти риска за поява на проблеми при взаимоотношенията и три пъти увеличава вероятността от опасност в колебанието на настроението.