Край бреговете на Германия израснал остров

В Германия се е появил нов пясъчен остров с размери приблизително равни на 25 футболни игрища. Той се намира на 24 километра от германската провинция Шлезвиг-Холщайн в Северно море, в резерва Ватенмир. Площта на острова достига 14 хектара, а височината му 4 метра.
Експертите вече са пресметнали, че територията на Германия се е разширила с повече от 100 хиляди квадратни метра. Даденото явление не е рядкост. Но за първи път е фиксиран случай, когато част от сушата се появява край бреговете на Германия.
Такива пясъчни острови се образуват в плитчините от наноси на пясък. Те изведнъж се появяват и също така внезапно изчезват, затова картографите не бързат да ги отбележат на картата.
На острова са се появили голям брой гъски, чайки, патици, гаги, соколи и други птици, които имат свои гнезда и отглеждат малките си. За това острова е наречен Птичи. На територията му има вече 49 вида растения, основно от които е пясъчния овес.
По време на ежегодното прелитане до резервата остават около 20 милиона птици. Важна роля за съществуването на парка е запазването на популацията от тюлени. Островът не се е появил внезапно, а е израснал за период от десет години. В последно време той се е увеличил и очертания му са ясно видими.
Растенията все още не са развили гъста коренова система и не изпълнява функцията за укрепване на пясъчните дюни. Ако се надигне силна буря, за една нощ вълните ще го размият. Но има надежда, че с течение на времето островът ще се укрепи и ще бъде в състояние да посреща туристи от всички краища на света. В този район от 2010 г. се наблюдава бързо развитие на екологичния туризъм.