Косми изникнали директно от очната ябълка

Такива косми са помогнали да се открие рядък тумор.
Когато у 19-годишен жител на Иран са е появила болка в дясното му око, младият мъж решил, че е поради умора, причинени от работа с компютър. Промивката със чай не помогнала. Скоро младежът открил, че на очната му ябълка растат косми.
Лекарите установили, че космите се израснали от тумор, който незабелязано се е развил в окото на иранеца.
Проучването показало, че пациентът е имал много рядка форма на доброкачествен тумор. Това образование се е появило още преди раждането, когато се е намирал в майчината утроба. Дълго време тумора е имал малки размери, но с възрастта започнал да расте.
Обикновено тези тумори, които не са локализирани в централната част на роговицата, не пречат на зрението, и остават незабелязани за дълго.
Но в случай с младия иранец, по неизвестни причини, туморът започва да расте бързо. За две седмици, той е достигнал до образование с диаметър 5 мм. Зрението на юношата се влошило и лекарите били принудени да направят операция.
Това било единственото правилно решение. Зрението му престанало да се влошава, но не се и подобрило. Особеност на този тумор е, че предизвиква астигматизъм, промяна формата на роговицата.
В такива тумори израствали не само косми, но лекарите откривали в тях хрущялна тъкан и дори…потни жлези.