Конфликт с колега

Комбинацията от много задачи, ограничени ресурси, крайни срокове и хора на едно място предвещават редица конфликти. Ако не вземем мерки, дребните спречквания могат да се превърнат в сериозен проблем. Как да постъпим в такава ситуация?
Конфликти са неприятни. Те се случват там, където работят хора с его, по-голямо от средностатистическото. В творческите професии, където резултатите се измерват малко субективно, е много лесно да има разминаване в крайната оценка. Това неизбежно може да доведе до конфликтни ситуации. Най-добрият начин за справяне с конфликта е неговото недопускане.
Всеки знае, че по-умният винаги отстъпва. Когато участниците в конфликта са еднакво глупави, те не отстъпват, а само спорят. Разкриването на причините, довели до конфликта, е най-добрият начин за справяне с него. Липсата на комуникация само задълбочава проблема. Вярвам, че в спора се ражда истината.
Възможен изход от конфликтна ситуация е, когато престанеш да участваш в нея. Не е нужно да се съгласяваш с аргументите на другата страна, просто се отдръпни.
Много важно е как се формират екипите. Големи успехи постига група, при която  има добър баланс между желанията и възможностите на участващите в нея. Нужно е всеки да работи това, което му е на сърце.
Смяната на приоритетите за педизвикващия конфликти колега е също мек вариант за неутрализиране на негативни последици. Ако член на екипа предизвиква конфликти, може да получи индивидуална задача. Ако се държи конфликтно с външни хора, тогава такива задачи трябва да му бъдат спестени.
Чувството за хумор винаги спасява в тежки ситуации. Всеки колектив  си има своя вътрешен фолклор, включващ истории за отминали проекти, довели до много трудности и раздори.
Затова ако можем да погледнем напред и да си представим как бихме гледали на конфликта след една година, ще видим, че всичко това изглежда смешно.