Компанията „Enerkem“ е намерила приложение на отпадъци, които не подлежат на повторна употреба

images2-300x164Компанията „Enerkem“ функционираща в Едмънтън, Канада, обяви, че неговите експерти са открили уникална сфера за използване на отпадъците, който вече не могат да се използва повече. Трябва да се отбележим, че този град е известен със своите революционни методи за рециклиране на всякакъв вид боклук, отпадъци и парцали. Например, стари обувки, мебели и други ненужни неща, които не са изпратени за изгаряне, се превръщат в чисти биогорива.
Винсен Шорне, директор на компанията „Enerkem“ разказва за процес на преработк на отпадъците: „Първо боклука се сортира, след това се смачква под въздействието на висока температура и налягане. Тогава така третираните отпадъци се превръщат в метанол и етанол“.
Шорне подчертава, че иновативните високотехнологични съоръжения, които се използват от „Enerkem“ за раздробяване и рециклиране на крайния продукт, могат да намалят целия процес до рекордните четири минути.
Технологията, разработена и внедрена от канадската компания „Enerkem“, дава възможност при много високи температури да се обработват около 15 различни категории отпадъци и ги превръщат в електричество от възобновяеми източници, ефективни химически суровини за различни области на индустрията, а сега и в невероятно търсения етанол за зареждане на превозните средства.
Шорне отбелязва, че е прекарал повече от 10 години в усърдни изследвания, експериментална и практическа работа, използвал е значителени  материали и други ресурси, за да се създаде уникални технологични и икономически гледни точки на производствената линия за преработка на боклука. Сега компанията „Enerkem“ е готова да превърне отпадъците в енергия от възобновяеми източници и биогорива, само за няколко минути.