Колко струва земята

Учените са открили, че за запазване на 1115 вида застрашени птици на света ще са необходими 875000000-1230000000 долара годишно през следващото десетилетие. Ако се добавят и други животни цифрата достига 3,41-4,76 милиарда долара на година.
Следващата задача е да защитим 17% от земята в света. Оценка на тази цел трудно се провежда, но въз основа на информация за стойността на земята и управлението на земите, Бутчарт и колегите му са достигнали до 76,1 млрд. долара годишно.
Макар цифрите да се считат за неточни, правителствата все още могат да ги използват, за да планират как да се постигнат целите, за които са се договорили.
Енрике Перейра, организиращ екологични мероприятия в Университета на Лисабон Португалия, е уверен, че работата е от голям интерес, дори с някои съмнения в използването на данните, приложими към птиците, за да се изчисли цената за съхранение на други видове.
Ако се оценят всички задачи сумата значително нараства.
Сумите за досегашопто запазване на околната среда са предвидени, а тези от замърсяванията, които продължаваме да трупаме? Не е ли по-добре да се замислим, с какво моята дейност, производство…. спомага за запазване на всичко, което сме получили даром, а разхищаваме безогледно?