Клониране на цял град

Известно е, че китайците много пренебрежително се отнасят към правата на интелектуална собственост: копиране на музика, софтуер, дрехи, дизайн чипове и потребителска електроника. Но сега те са започнали да клонира целия град. Очевидно, няма никакви нарушения на закона, защото дизайнът на стари сгради отдавна е преминал в публичното пространство.
Китайски строителен предприемач Minmetals Land Inc. е построил комплекс от луксозни жилища на стойност $ 940 милиона в курортната зона в южната част на Китай. За да не се рискува с оригинален дизайн, той взел за образец алпийско село Галщат, паметник на световното културно наследство от ЮНЕСКО, с население от 900 души. Китайския Галщат повтаря оригинала  точно във формата и вида на улиците, зданията, даже и на статуите.
На откриването на китайския град компанията Minmetals Land Inc поканила делегация от жителите на оригиналния австрийски град. Австрийците са горди, че градът им е станал образец за копиране, но изразили разочарованието си от начина, по които е било направено това.
Сега всички въпроси са изчерпани, а строителите на Minmetals Land Inc са подписали с австрийския град споразумение за културно сътрудничество.
Австрийците за първи път научили за китайския клонинг миналата година, когато случайно един от гостите на галщатски хотел се разприказвал. Сътрудник от компанията Minmetals Land Inc под прикритието на турист, фотографирал града и активно събирал информация, което предизвикало подозрения у жителите.