Как овчар спечелил маратон

Австрийския супермаратон от Сидни до Мелбърн е 875 км. Той се изминава за 5 дни. В състезанието обикновено участвали спортисти, специално обучени за това събитие. Обикновено тяхната възраст не надвишавала 30 години.
През 1983 г. много били изненадани, когато в деня на старта се появил 61-годишния Клиф Янг. Първоначално всички мислели, че той е дошъл да проследи състезанието. Бил облечен в работен гащеризон и галоши върху обувките.
Когато Клиф приближил масата, за да получи номер за участие в пробега, всички разбрали, че той възнамерява да пробяга разстоянието с останалите състезатели.
Клиф получил 64 номер и застанал на старта с останалите спортисти.  Снимачен екип се добрал до него и взел кратко интервю. Попитали го:
– Кой си ти и какво правиш тук?
– Аз съм Клиф Янг. Ние развъждаме овце на голямо пасище близо до Мелбърн.
– Наистина ли ще вземе участие в това състезание?
– Да.
– Имате ли спонсор?
– Не.
– Тогава ти едва ли ще достигнеш до финала.
– Ще мога. Аз съм израснал във ферма, където не можехме да си позволим коне и коли. Едва преди 4 години успях да си купя кола. Когато се надигне буря, аз отивах да прибирам овцете. Ние имаме 2000 овце, които пасат на 2000 дка. Понякога ми се е случвало да гоня животните по 2-3 дни и то не беше лесно, но все пак ги хващах. Мисля, че могат да вземат участие в състезанието, защото дължината му може да се измине за два ден, а дават 5 дена за това.
Когато маратонът започнал професионалистите оставили Клиф далеко зад себе си. Някои от зрителите му съчувствали, други му се присмивали. Много хора наблюдавали състезанието по телевизията. Част от тях се молили Клиф да не умре по време на бягането.
Всеки от състезателите знаел, че след свършване на поредната дистанция има почивка. Така ежедневно 18 часа се бягало и 6 часа се спяло. Но Клиф Янг не знаел това.
На следващата сутрин след старта хората разбрали, че Янг не е спал и цяла нощ е бягал, но дори и без да спи той бил далеч зад спортистите.
С всяка нощ той се приближавал до най-добрите спортисти и в последната нощ ги надминал. На сутринта в последния ден той бил далеко напред пред всички. Клиф не само пробягал супермаратона на 61 години, но и победил, като счупил досегашния рекорд. Той се превърнал в национален герой.
Клиф Янг преодоля 875 км в рамките на 5 дни, 15 часа и 4 минути.
Той не взел  нито една награда. Когато го наградили с 10,000 долара, той казал, че не е знае за наградата и е участвал в състезанието не е за пари. Без колебание решил да раздели парите на първите пет спортисти, които пристигнали след него. Австралия обикнала този планински овчар.
Много тренирани атлети знаят цялата процедура за това как да бягат и колко време да почиват на дистанциите. Те били убедени, че 61 годишен човек не може да пробяга този маратон. Но Клиф Янг не знаел всичко това.
Той дори не знаел, че атлетите могат да спят. Неговият ум е бил свободен от ограничени убеждения. Той просто искал да спечели. Представял си една овца, която бяга пред него и се опитвал да я достигне.