Как влияе времето на здравето и психиката на човека

Ние всички зависи от времето: някои повече, други – по-малко. Но през последните години то е непредсказуемо. Изведнъж  се променят температурата, атмосферното налягане, влажността на въздуха и това става нееднократно дори в рамките на един ден.
Да се издържи на подобно изпитание е трудно дори и за здрави хора. Бързите промени на метеорологичните фактори може да доведе до падане на самочувствието.
Как точно влияе времето на здравето и психиката на човека, не е напълно ясно. Известно е, че организмът реагира на метеорологичните фактори в зависимост от възраст, пол, телесна маса, ръст, темперамент, психотип, особености при храненето, наличието на микроелементи и витамини и др.
Промяната на времето се отразява върху здравето на предимно възрастни хора с хронични заболявания, които засягат сърдечно-съдовата и дихателната система, опорно-двигателния апарат и др., но това вече се отразява и на по-младите.
Склони към зависимост от времето са жителите на големите градове. Твърде комфортните условия на живот, липсата на физически упражнения, честия стрес, лошото хранене и неблагоприятната околна среда, намаляват адаптивните възможности на организма. За заболяване на сърцето и кръвоносните съдове вина имат резките промени на атмосферното налягане.
При спадане на температурата на въздуха и атмосферното налягане при пациенти с ревматоиден артрит рязко се влошава общото състояние. Те имат болки в ставите, сковани са, влошават се локалните реакции.
При пациенти с хипертония и коронарна атеросклероза, сърдечно-съдови кризи става все по-чести в дните на умерени или тежки магнитни бури или по време на тежка геомагнитна активност.
Лошото време може да увеличи патологичните процеси в организма.
За преодоляване на тези атмосферни промени, особено ако човек е здрав, е необходимо да се правят разходки на чист въздух, занимания със спорт, да се прави сутрин гимнастика. Към  закаляването на организма се предлагат и водни процедури като обливане, контрастен душ, посещение на бани и сауни.
Хората с хронични заболявания трябва да се съветват с личните си лекари за провеждане на комплекс от профилактични мероприятия.