Какво не знаем за картофа

Картофите са неизменна част от нашата храна. Те са не само храна, но и лекарство. Съдържат много калий, необходим за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата и нервно-мускулни системи, както и за поддържане на водния баланс на тялото. Калия насърчава отделянето на излишните течности. Затова, за терапевтични цели, картофите могат да бъдат използвани при сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, както и в качеството на диетичен продукт. Нужно е  картофите да се включат в храната на хора, които много се натоварват физически.
В САЩ лекари са установили, че при хора, които редовно се хранят с картофи кръвното налягане има тенденция да намалява. Също е установено, че калия укрепва артериите и не им позволява да се разрушават.
В народната медицина, чай от цвета на картофи се използва като лекарство, което понижава кръвното налягане и стимулира дишането.
В картофа преобладава алкалния състав, което го прави способен да нормализира киселинно-алкалното равновесие в организма. Ето защо пресен сок от картофи е ефективен за лечение на гастрит, язва на стомаха и язва на  дванадесетопръстника.
Този сок потиска секрецията на стомашния жлези, има обезболяващ ефект за язвата. Облекчава главоболие, понижава артериалното налягане, оказва диуретично и слабително действие. За предпочитане е сокът от картофи да бъде от червените сортове. Именно такива картофи трябва да се настържат с обелката заедно.