История на оксфордите

Оксфордите или оксфорските обувки са класически кожени обувки „затварящи“ се с връзка и тъп нос.
Не е трудно да се досетите, че родом тези обувки са от Великобритания, по-точно от Шотландия. Те са се появили още в XVIII век и първоначално са се наричали „Балморал“ в чест на шотландския кралски замъка Балморал. Вярно е, че по това време значително са се различавали от днешните. Били са по-високи и от страни имали отвор със закопчалки.
През XIX век балморалите станали много популярни сред студентите в Оксфордския университет. Така те получили и своето второ име оксфорди, което е по-разпространено. Студентската мода силно повлияла на външния вид на тези обувки. Те станали по-ниски, разреза от страни изчезнал и бил заменен с връзка отпред.
През ХХ век идва друга разновидност на оксфордите наречени броги. Те се отличавали от класическите с интересни перфорации и оформени пети под формата на буквата W. Своята популярност броги дължат на Едуард принц на Уелс, който по това време определял основните тенденции на модата. Той често носел броги, когато играел голф. И благодарение на това, те станали задължителна част от гардероба на британското висше общество.
През 20-те години на ХХ век оксфордски обувки започнали да носят и жени. Те били наречени „оксфордети“ и също като броги се смятали за изключително спортни обувки. След няколко години британците така ги харесали, че те се превърнали в обувки за всеки ден.
През XXI век оксфордите отново са на мода. Те станали любими обувки на Кейт Мос, Ема Уотсън и Сиена Милър.