Интернет може да изчезне през 2014 г.

Главният антивирусен експерт в „Лабораторията на Касперски“ Александър Гостев нарече изолацията на националните мрежи, една от основните заплахи за Интернет. Правните и технически ограничения в Интернет ще доведе до това, че единствената наднационална мрежата ще стане криминалната Darknet.
Ако до скоро активно участие за разрушаването на единен Интернет вземаше само Китай, сега в стремежа си да отделят значителна част от ресурсите и самостоятелно да ги контролират е забелязан при редица страни.
Така, много страни са приели или ще приемат закони, забраняващи използването на чужди сървъри и това се е засилило след публикациите на Едуард Сноудън.
През ноември Германия обяви, че напълно ще затвори всички комуникации между германските ведомства в страната. Бразилия е съобщила за намерението си да създаде алтернативен магистрален Интернет, за да не използва канала идващ чрез Флорида.
С развитието на тези тенденции, човечеството скоро може да бъде оставено без единен Интернет, но с десетки национални мрежи.
Тези тенденции ще стават все по-силни  и от юридически забрани неизбежно се отива към техническите ограничения. След тези стъпки вероятно ще се изиска ограничаване на чужд достъп до данните вътре в страната.
Тенденцията да се излезе от единен Интернет се демонстрира не само от правителствата, но и от неформални човешки общности. В числото на обособилите се мрежи се говори за „свой, собствен отделен Darknet“, базирани на технологиите Tor и I2P. Закритостта му ще позволи на киберпрестъпниците „анонимно да се занимават с търговия и да комуникират“.
Не е изключено, че когато националната мрежа престане да работи, то Darknet ще се превърне в единствената  наднационална мрежа.
Всичките „darknet“ съществуват на повърхността на Интернет. Нови нелегални канали за комуникация няма да се построят.
Поради това става дума за легитимността на трафика вътре в съществуващите мрежи. Колкото повече се затягат „гайките“, толкова този трафик ще е по-голям, това е и цялата логика.