Интернет без латиница

В Интернет се появи първия адрес не използващ латински букви. Така милиарди малайци, китайци, тайтчани, талмитци и араби ще могат да се разхождат по Интернет на родния си език. Саудитска Арабия и ОАЕ са първите страни зарегистрирали адреси с национални наставки като bg и ru, написани с арабски букви.
Повече от 20 страни са поискали разрешение за използване на международни домейни в Интернет.  За да стане това възможно са били необходими няколко години работа.
В някои страни са били измислени начини, позволяващи за извикване на уеб адрес с национална писменост, но шрифтовете не са работили на всеки компютър.
В края на октомври 2009 г. представители на ICANN по време на конференция в Сеул, Южна Корея, са обявили, че потребителите по цял свят ще бъдат в състояние да създават адрес на сайт напълно на родния си език. По-рано тези опити бяха невъзможни.
Подръжницитена нововъведението смятат, че това ще позволи Интернет да стане универсален и ще освободи хората незнаещи латиница от много трудности. Противниците на идеята се опасяват, че ще се намали популярността на много сайтове, тъй като не всички търсачки и не всеки компютър ще могат да търсят и четат информацията, предоставена по този начин. Според тях това може да доведе до създаване на своеобразно гето в Интернет.
Освен това много експерти смятат, че разрешаването за използване на интернет адреси на азбуки, различни от латинската, ще доведе до увеличаване количеството на компютърните престъпници.