Израелски археолози възтановили средновековен акведут по фотография

Археолози са открили в Ерусалим акведукт от ХIII век, снабдяващ града с вода близо 600 години. Находката е направена благодарение на оцелели снимки от ХIХ век, на които е запечатана древната конструкция. Снимките са помогнали на специалистите предварително да определят мястото на археологическия паметник.
Търсенето на древния водопровод е станало по време на ремонта на съвременната градска мрежа за водоснабдяване. В резултат на това, учените са намерили два от деветте сводести участъка на древната конструкция, отпечатани върху една стара снимка.
Акведукта е бил построен през 1320 година и е доставял вода в Стария град от източник близък до Витлием на 22 км на юг от Ерусалим. Този водопровод се явява основна артерия на градското водоснабдяване през османския период (1517 – 1918).
Според думите на ръководителят на разкопките Зелингер, намерените фрагменти от средновековната конструкция са добре запазени. Администрацията на града не изключва възможността, тези триметрови арки в крайна сметка да бъдат поставени в общия архитектурен пейзаж на града.