За 2014 г на Земята са паднали 100 тона космически отпадъци

81657Миналата година, на Земята буквално е паднал дъжд от космически отломки. Повече от 600 фрагменти от ракети, сателити и други космически кораби са се устремили към повърхността на Земята през 2014 г., но са изгорели в атмосферата изцяло или частично.
Падналите космическите отпадъци през изминалата година са били много повече, отколкото преди. Това е обусловено от слънчевата активност, която е повдигнала границата на земната атмосфера, което от своя страна провокира падането на отломки, които са останали в ниските орбити. Такова изобилие падащи отломки, учените все още не са виждали.
Според американски експерти, общата маса на падналия „метален дъжд“ превишена 100 тона. Експертите не уточняват колко отломки от космоса достига Земята, нали жертвите от падащите отломки няма.
В НАСА казват, че благодарение на този „дъжд“ космосът е станал много по-чист. Независимо от това, че общата маса остарели вече сателити и фрагменти от носители, въртящи се в орбита през последните 10 години се е увеличила значително, от 5 хиляди до 6,7 хиляди тона.