За вредата от телевизията

За това се е говорило не веднъж. Австрийски изследователi изяснили, че има връзка между гледането на телевизия и продължителността на живота. Човек ежедневно стоящ пред телевизора няколко часа, живее средно пет години по-малко..
Учените анализирали анкетите на австралийското бюро за Националния статистически данни и информация, и установили, че най-активната аудитория е много по-вероятно да страдат от затлъстяване, диабет и други заболявания. Това произтича от липсата на физически упражнения. Освен това, много хора ядат пред екрана и често това са висококалорични и нездравословни храни като сандвичи и чипс.
Специалистите са изчислили, че един час, прекарано в гледане на телевизия прави живота ни по-къс средно с 22 минути. Така че, ако ежедневно стоим пред телевизора по няколко часа скъсява живота си с пет години.
Експертите изразиха сериозна загриженост за въздействието на телевизионните предавания върху човешката психика. Не е тайна, че тези предавания формират общественото мнение. Съдържанието на програмите оказва силно емоционално въздействие върху зрителите. Човек започва да се вълнува, а това може да доведе до спадане на самочувствието му. За някои хора телевизията е станала своего рода наркотик.
Британската компания-Comet Electric подготвя доклад, съгласно който в най-скоро време вместо телевизор ще се използват специални контактни лещи, които ще се зареждат за сметка на енергията на тялото и ще се управлява от човешкия глас. Това ще позволи да се гледа телевизия без прекъсване. На желаещи ще се нанасят „цифрови“ татуировки, които ще позволяват на човек да усещат чувствата и да съпреживяват с хората от екрана. Например, при гледане на футболен мач можеш да усетиш чувствата и напрежението, както на публиката, така и на самите отбори.
В последно време телевизията все повече се слива с компютъра. Продават се специални телевизори, които могат да се включат към компютър. Също има и тунери, които се поставят в компютъра, така че да може да се гледа телевизия. Ако имате достатъчно бърз Интернет, вие можете да гледате филми от мрежата.
Всичко това натоварва допълнително очите и нервната система. Има над какво да се замисли човек.