Защо са ни необходими косми върху тялото

Космите върху тялото днес могат да изглеждат безполезни, но според учените те могат да помагат при откриването на паразити.

Жените в миналото предпочитали мъже без паразити, за това избирали мъже с повече косми по тялото. Защо ли?

За разлика от маймуните, хората са почти без козина, но плътността на космените фоликули на тялото ни е същата, както тази на маймуните с нашия размер. Косъмчетата, които покриват нашето тяло, са видоизменен остатък от нашите предци.

Майкъл Шива Йоти от Англия оглавява група, която изследва биологията на кръвосмучещите насекоми.

Изследователите събрали 29 студенти доброволци. Обръснали част от космите им върху ръцете. След това наблюдавали колко време е било необходимо на студентите да усетят пуснатите паразити по кожата и колко време е било необходимо на тези животинки да засмучат кръв от ръката.

Било установено, че космите увеличават шанса, насекомите да бъдат намерени по-бързо, защото космите действат като датчици за улавяне на движенията. Освен това обръснатите части улеснявали бързото засмукване и бягство на паразита.

Изследователите подчертават, че те не искат да кажат, че разликата между окосменост при мъжете и жените се дължат на паразитите, но те спомагат за тяхното по-бързо откриване.