Заради електростанцията Ivanpah масово загиват птици

В Калифорния е открита гигантска слънчева топлоелектрическа електростанция Ivanpah, в която за производство на електроенергия се прилагат нови технологии. Въпреки това, този първи обект може да се окаже последен, тъй като причинява значителна вреда на природата.
Обратната страна на медала на екологическият проект, позволяващ да се избегне изхвърлянето на хиляди тона парников газ, е станал причина за масовата гибел на прелитащите над него птици. Според представител на предприятието, очаквали да има само единични случаи, но не и толкова много поразени птици.
Площта на гигантския обект е 14 кв.км. И въпреки, че се намира в пустинята, смъртни случаи на птици, летящи в близост до горещите кули достига значителни размери.
На територията на обекта светлината се фокусира върху огледала на три 140 метрови кули, които се нагряват до 540 градуса, благодарение, на което вътре водата се превръща в прегрята пара. На тази пара работят електрогенератори.
Птици прелитащи близо до кулите умирали. Открити са трупове на животните с обгорели пера. Компанията  NRG Energy, отговаряща за предприятието, е започнала изследвания, с цел да се намери начин за намаляване опасността за птиците.