Запазване на ябълки през зимата

Обикновено ябълките се съхраняват в касетки. Въпреки това, поради свободния достъп на въздух срока за запазване рязко се съкращава, а заболеваемостта им нараства.
Срокът за съхраняване на ябълките може да се увеличи, ако ябълките се измият с хлорен разтвор – 20 мл активен хлор на литър вода или ги потопим в слаб разтвор на салицилова киселина, но най-разпространения начин е да се обвиват плодовете в намаслена хартия.
Пресните плодове могат да се изплакнат със спиртов разтвор – 100г на 500 мл спирт и след това да се подсушат.
Преди да се оставят ябълките на склад могат за 1 минута да престоят в 2-4% воден разтвор на калциев хлорид или 2 минути в 5% разтвор на хлябна сода.
Често се препоръчва плодовете да се държат в стърготини на осен, може и на други дървета, но не и хвойнови, защото ще остане неприятната миризма на смолата. Основата на хранилището се препоръчва да се покрие с здрави, чисти, кленови и дъбови листа, сух мъх или пресят торф, които имат антибактериални и антисептични свойства.
Повечето хора препоръчват под ябълките да се постила слама, но в нея растат различни плесени.Освен това тя придава на плодовете неприятен вкус.