Електроника срещу пиянството

Злоупотребата с алкохол е основен проблем в повечето страни по света. В малки дози, алкохол, дори е полезен, повдига настроението и обединява хората. Но не всеки знае мярка. На другия ден главоболие, загуба на памет, а често има и не много приятни спомени.
Решение на проблема е предложил Дхария Данд студент в Масачузетския технологичен институт.
Данд е разработил електрони „кубчета лед“. Това са малки устройства, които следят за изпитото от човека спиртно питие и дават сигнал, когато повече не трябва да се пие.
Кубчетата са в прозрачен корпус, под които се скриват разноцветни светодиодни светлинки, акселерометър, инфрачервен приемник и батерия. С помощта на акселерометър устройство записва точния броя на изпитите глътки и пресмята приблизителното количество на алкохола. Като забавно допълнение, светлинките мигат в такт с външните звукове, ако сте в нощен бар ще се получи чудесна  светомузика.
Когато човек пие първата си чаша първият стъклен куб щастливо мига зелено, което показва, че не се наблюдават никакви проблеми и може да продължи. Във втория стъклен куб мига кехлибар, предупреждавайки, че нормата на приетия алкохол е на границата. При изпиване на третата чаша светлинките стават червени, което показва, че е време да спре човекът да пие и по-добре е да преминаване към други удоволствия в живота.
Кубът е свързан безжично с мобилния телефон и ако човека не престане да пие, телефонът изпраща SMS-съобщение до определен номер, така че с проблема да се заеме някой друг.
За съжаление, авторът на проекта не казва нищо за плановете относно масовото производство на тези кубове.