До Марс за 39 дни

Компанията Ad Astra Rocket е представила най- мощната до днес плазмена ракета в света. Компанията е обявила, че двигателят на ракетата VASIMR VX-200 е имал мощност 201 киловата във вакуумната изпитателна камера.
Двигателят е в състояние да произвежда периодично маневрирано ускорение за поддържане на желаната височина. Ускорението на космическа станция в момента се осигуряват от космически кораб с конвенционалните двигатели, които консумират около седем и половина тона гориво на година. С помощта на VASIMR този обем е намален до 0.3 тона.
Но компанията Ad Astra има много по-амбициозни планове за двигателя – например, като високоскоростна мисия до Марс. Десет и двайсет мегаватовият VASIMR двигател може да достави човешкия екипаж до Марс само за 39 ден, докато традиционните ракети изискват за това шест или повече месеца. По-малко време за пътуване означава, че астронавтите ще бъдат по-кратко време изложени на космическа радиация, което е сериозен проблем за мисии до Марс.
VASIMR също би могъл да бъде адаптиран и за тежко натоварване, характерно за роботните мисии, въпреки че в този случай тя ще се движи по-бавен в сравнение с лекия човешки екипаж.
Тази технология използва радиовълни за нагряване на газове като водород, аргон, неон, и създава гореща плазма. Магнитните полета отделят заредена плазма от задната част на двигателя, създавайки инерция в обратна посока.
VASIMR няма физически електроди, които влиза в контакт с плазмата, а това удължава живота на жизнената конструкция и позволява да се създаде по-висока енергийна плътност в сравнение с другите двигатели.