До какво водят воените конфликти

Всеки знае за град Припят, града изоставен след Чернобилската авария. Но малцина знаят, че подобен мъртво населен пункт се намира на остров Кипар. Става въпрос за Вароша, някога модерен средиземноморски курорт, който за броени дни се е превърнал в призрак.
Извесно е, че на малкия остров Кипър паралелно съществуват две държави – Гърция и Турция. Единна държава на това място е имало за малко време. Това е било в периода от 1960 г. до 1974 г., след добиване на независимост от Великобритания до началото на Гражданската война.
Причина за станалото е било нарастването на националистическите чувства у гръцките кипърци, което е довело до военен преврат и обявяване от страна на хунтата присъединяване на Кипър към Гърция. Турция, един от гарантите на независимостта на държавата, не пропуснала да изпрати войски за защита на турското население на острова.
В резултат на последвалата война там се появил град призрак. Преди конфликта, той е бил един от най-популярните и луксозни курорти в региона, който е привличал богати хора от цял ​​свят, включително и звездите на музиката и киното. Въпреки това, през 1974 г. района се оказал на линията на огъня, а властите били принудени да евакуират местното население, състоящо се главно от гърците.
Хората напускали домовете си, смятайки, че това е само за няколко дни, докато конфликтът не бъде решен. Но историците имали други планове. Почти 40 години Вароша е празен, ограден от всички страни с масивна ограда, охранявана от турски войски и миротворци от ООН.
Някогашните луксозни хотели и вили са празни и унищожени, стоят без прозорци, врати и мебели. Растителността си пробива път през асфалта и превръща Вароша в гъста гора. Единствено са разчистени пътища за патрулиращите коли.
И най-интересното е, че в непосредствена близост до изоставените квартали са разположени доста обитаемите райони на град Фамагуста, турската част на Кипър.