Детското затлъстяване е свързано с антибиотична терапия в ранна възраст

1864_500_300_1Децата, които са получили до две години, няколко курса на антибиотици с широк спектър е по-вероятно да страдат от наднормено тегло на петгодишна възраст, отколкото техните връстници.
Експерти от Детската болница във Филаделфия обясняват, че са идентифицирали феномена на глобалната промяна в състава на чревната микрофлора, под влияние на такива антибактериални препарати и съответно назначените при деца тесен спектър от антибиотици.
Авторите са анализирали данните на близо 65 хиляди деца от електронната база данни на медицинските записи от 2001-2013 г. Всички деца, включени в проучването, са наблюдавани най-малко до петгодишна възраст.
69 процента от тях са били подложени на антибиотична терапия до достигане на две годишна възраст. Установено е, че рискът от затлъстяване в напреднала възраст е пряко свързано с броя на курсове на антимикробни агенти вариращи от 2 до 20 процента. Особено висок е процентът в случаите, когато броят на курсове е четири или повече пъти.
В същото време това индетифициране засяга прилагането само за широк спектър антибиотици, които засягат няколко типа на патогенни бактерии. Не е установена връзка между наднорменото тегло на пет годишни и получаването на антибиотици при тесен спектър, насочени срещу един патоген.
Предишни изследвания са показали, че затлъстяването е свързано с ниското разнообразие на видовете бактерии, които обитават червата. Експерти от Детската болница на Филаделфия предполагат, че широкоспектърните антибиотици, които се вземат в най-ранна възраст, глобално променят състава на чревната микрофлора при децата, което води до затлъстяване по-късно.
Във връзка с установената връзка автори препоръчват лекарите при избора на стратегия за лечение, да вземат решения в полза на тесен кръг антибиотици, които не оказват такова отрицателно въздействие върху чревната микрофлора.