Ден на книгата и авторското право – 23-ти април

18696364Пропуснахме още един празник, макар и не толкова официален. За него можем да прочетем в мрежата или някъде в медиите. За съжаление той си остава далеч от широката публика.
Датата 23 април е невероятна за всички времена. Оказва се, че тя е датата на смъртта или раждането на световноизвестни писатели, като Морис Дрюон и Шекспир, Владимир Набоков и Сервантес ….. списъкът може да се продължи.
Идеята за отбелязването на деня на книгата произхожда от Каталуния, където на този ден решили да подаряват книга един на друг, а за всяка закупена книга, купувачът получавал за подарък роза.
Значение на книгите в живота на обществото и всеки отделен човек е трудно да се оцени. Книгата е прозорец към света на културата. Тя позволява да се разкаже или да се научи нещо ново, това е път, който свързва различни времена и култури.
Призовавайки да се намери удоволствие във вълнуващия процес на четенето на книги и да се уважат заслугите на авторите, Генералната конференция на ЮНЕСКО през 1995 г. решила да създаде Световен ден на книгите и авторските права.
И въпреки добрата инициатива, това остава далеч от нас.