Гуарана съдържа два пъти повече кофеин от кафето

ccf89862cb32a0204aa98b5067fae34dАко се вгледате в състава на много енергийни напитки, ще намерите в списъка на съставките им гуарана.
Според легендата, този необичаен плод е израснал от окото на убито момче. Гуарана наистина прилича на кървясала очна ябълка. Тя се използва също и като афродизиак, обикновено под формата на напитка с ядки и яйца на птици.
Европейски мисионери от 17-ти век забелязали в Бразилия, че местните жители използват плодовете, които не само им дават енергия, но също така допринасят в продължение на много дни човек да не яде.
Гуарана е станал колониален продаваем продукт, за който се твърди, че предпазва от заболявания, но в големи количества предизвиква безсъние. Кофеинът в гуарана се различава от кофеина в кафето.
Гуарана съдържа химични елементи, наречени танини, които предизвикват по- продължителен ефект, отколкото кофеин от други източници.
В продължение на много векове, плодовете на гуарана се смилали на прах и се пушели за дълъг период от време. Напитката от гуарана се предавала от ръка на ръка в съд по време на официални събития и срещи, и се пие глътка от нея, което много се различават от съвременния навик пиене „на един дъх“.