Героичната отбрана на Крим и Севастопол

x_7f3f01bbГерманските войски достигат подстъпите към Крим в средата на септември 1941 година. Полуострова е от стратегическо значение, тъй като е един от пътищата към нефтените райони на Кавказ и база за авиацията. Отбраната на Севастопол остава в историята на Втората световна война като една от най-ярките страници.
Съветското командване се съсредоточва към защитата на Крим, изоставяйки отбраната на Одеса.
Героичната отбрана на Крим и Севастопол е продължило от края на октомври 1941 до началото на юли 1942 година. Безаветната смелост, ярост в битка с врага и отдадеността на защитниците от Севастопол вдъхновява съветски патриоти за по-нататъшни героични подвизи срещу омразните нашественици.
Кримската настъпателна операция на съветските войски е проведена от 8 април до 12 май 1944 от четвърти украински фронт и Приморската армия с участието на Черноморския флот и Азовската флотилия.
На полуострова е била блокирана 17-та германска армия. Операцията е пълно поражение на нацистите и вдигане на заплахата от южното крило на фронта. Така се възвръща главната военноморска база на Черноморския флот в Севастопол. Възвръщането на контрола върху Черно море от СССР силно разклатило позицията на Германия в Румъния, Турция и България.