Гама-нож премахва тумор в мозъка

Това е операция, при която се въздейства на мозъка, без трепанация на черепа. Според лекарите след тази намеса, туморът ще престане да расте, а след време ще намалее. Възможно е да изчезне напълно.

Гама-ножът „реже” туморните образования с гама лъчи. 192 такива лъчи от различни страни проникват през черепа в мозъка и се събират в една точка, мястото където е локализиран тумора. Именно в тази точка клетките получават максимална доза, а здравите клетки по пътя на всеки лъч страдат минимално.

Използва се енергията на йонизиращото лъчение на кобалт-60. В случая туморни клетки губят  способността да се делят и да се възпроизвежда, така че тумор престава да расте.

Първата и най-важен етап е планирането на операцията. На първо място, пациентите претърпяват ядрено-магнитен резонанс, а след това с помощта на снимки на мозъка, се изчисляваме каква доза и в кой момент трябва да се въздействат върху тумора. Целта е да се спре растежа на тумора и да се запазят здравите клетки.

Преди операцията на главата на пациента се слага метална рамка. Това е необходимо за фиксиране на главата и точно направление на гама лъчите. По време на операцията пациента е в специално устройство и не изпитва никаква болка и дискомфорт.

Такава операция се числи към радиохирургията. За разлика от лъчетерапията, която се повтаря няколко пъти, радиохирургията оказва ефект само със един сеанс.

Методът на „Гама нож“ е измислени преди 40 години от шведски неврохирург.  От тогава той постоянно се усъвършенства.