В Япония е разработен проект „Небесен остров“

Най-силното земетресение и цунами причини огромни щети в Япония. Това принуди  японският архитект Сако Кантиро да разработи необичаен проект, който в бъдеще ще бъде спаси хората от опустошителните последици на бедствията.
Проектът наречен „Небесното село Тохоку“ по името на района, в който ще се построи, изглежда има всички шансове да се превърне в реалност.
Проектът се издига на 10-20 метра височина от земята. Върху него се изграждат сгради,административни здания със съответната инфраструктура.
В ежедневието, този „небесен остров“ ще работят както обикновено селище, но в случай на бедствие ще се превърне в убежище за жителите на околните селища.
Вътре в „Небесното село“ представлява трехуретанови здания с бетонни стени дебели половин метър. На по-ниските етажи ще има складове, гаражи, магазини и ресторанти. Тази идея може да бъде последвана и от други райони.
За сега основно препятствие за появата на такова селище е високата цена за построяването му – 250 милиарда долара. От друга страна, някои експерти предполагат, че тези структури със сигурност ще се превърне забележителност и ще може да си възстановят част от строителните разходи, за сметка на притока на туристи.