В тялото на човека работи необикновенна система за защита от грип

Учените са открили нов ензим – cIAP2. Той предпазва белите дробове от инфекция, давайки възможност да се намали степента на увреждане на тъканите по време на инфекцията. Д-р Мая Салех от Университета Макгила смята, че това откритие ще даде възможност да се контролира грипа.
Логично е да се повишат защитните функции на организма, вместо да насочват всичките си сили, за да унищожаване на вируса.
Идеалната комбинирана терапия трябва да съчетават контрол и защита от инфекции. За контрола отговаря имуната система, не позволяваща на вируса да се размножава в клетките и да атакува.
Както са показали експерименти с гризачи, заразени с H1N1 грип тип А, ензим е необходим за контролиране на клетъчна смърт.  Той променя и активира факторите за оцеляване на клетките, предпазва организма от саморазрушителни възпалителни процеси, известен като некроза.
Ако ензимът не е налице, клетките започват да се държат по съвсем различен начин, вредят на организма.
cIAP2  защитава не само от смърт заразени клетки, но и здравите съседните клетки, които се намират в същите тъкани. Това повишава устойчивостта към инфекции.