В Самара са демонстрирали хелиолодка

images1Тя се управлява чрез генерирана слънчева енергия и не изисква презареждане.
Цялата конструкция тежи малко повече от 80 кг, а мощностѝ е приблизително 2 кВт или около 3 конски сили. Скоростта на плавателното средство е 25 км / час.
Разрабодчиците на хелиолодкат са декларирали, че всички части, освен двигателя са родно производство. Основният източник на енергия са високотехнологични слънчеви панели, които по своите характеристики са уникални в света.
Факт е, че в Европа е налице богата и добре развита инфраструктура за електролодки, които работят с батерии. Техните собственици не са имали проблем със зареждането на батериите.
В Русия специализирана обслужваща служба за такива системите не съществува, а създаването ѝ изисква много инвестиции. Затова хелиолодката оперираща с цялата налична енергия от слънчевата светлина, в близко бъдеще може да се превърне в най-популярната и търсена като алтернативно средство за придвижване във водата.
Самарските конструктори са заявили, че планират създаването на нова лодка за развлечение. Приблизителната стойност на тази разработка е около 200 хиляди рубли.