В Пермския край е пропаднал доста голям земен участък

Жителите на едно от селищата в Пермския край усетили странен подземен удар, паралелно с това чули странно бучене.. Причината за това явление не е установена.
В този ден жителите почувствали някакво колебание под краката си. Това не предизвикало паника, защото в град Березники, където е станало това, са се срещали и други аномалии преди. Много рядко в дадения населен пункт е пропадала почва.
Такова „престъпление“ природата е извършила три пъти. Всеки учен има различно мнение по случилото се. Според заключенията на геолозите, районът е станал жертва на сеизмични вълни, зародили се в Кировска област. Други твърдят, че всичко е в следствие на използване на снаряди на полигона. Военните се оправдават, че гражданите са чули тътен, който изобщо не напомнял на взрив. Подземните трусове по никакъв начин не са свързани с огромен шум.
Ако има нови трусове, възможно е мащабите да бъдат по-големи. Пропадане на грунда е отбелязан още миналата година. Мястото на катастрофата се намира близо до управлението за изграждане на шахти. За последен път такова мащабно бедствие е станало тук през 2006 г. Тогава рудникът „Уралкалий“ бил потопен. След година пропада грунд край една фабрика, а две години по-рано дълбока яма се е образувала под железопътните релси.
Много учени са правили изследване на тези места, но нито един не е могъл да обясни причината за появата на това явление. Много експедиции са се върнали с празни ръце от там.