В някои страни сметката за електричество може да бъде отрицателна

Електричеството може да се продават точно като всяка друга стока. Това е характерно за електрически взаимосвързани мрежи от различни страни, особено в Европа, поради което е лесно да се продаде “ излишък“ или купи допълнително електричество.
В зависимост от търсенето – тази стока се търгуват на фондовата борса като специални запаси. В Европа този пазар се нарича Европейска енергийна борса. Но през последните години в Европа, има постепенен преход към възобновяеми енергийни източници – като вятър, вода, слънце и растения. Членки на ЕС изразходват значителни средства за изграждане и развитие на такива електростанции, в резултат на което тези видове енергия могат да бъдат по-евтини в сравнение с традиционните горива.
В края на 2012 г. Европа бе изправена пред капризите на природата. Няколко седмици бушуваха силни бури и гръмотевични бури. И въпреки, че за населението това е било доста неприятно, за две и три възобновяемите източници на енергия ситуация е била много благоприятна.
Вятърните електроцентрали във Франция и Германия са показали най-висок ръст на производство на електрическа енергия. Централите са работили свръх своите възможности, за да се поддържа нивото на водата в язовирите под критичното ниво.
Развитие на електроцентрали не е довело до намаляване на добиването на традиционни горива, което води до пренасищане на електроенергия. И както всеки друг обмен, когато предлагането надвишава търсенето, купувачи не са намерени.
Обикновено в такива ситуации падането на цените стига нулата. Но поради факта, че се увеличава производството от вятърна  и хидро енергия, както и отпуснатите държавните субсидии, спомага производителите на възобновяема енергия да продават на цена със знак минус и въпреки това да получат печалба. Необичайната ситуация е довело до факта, че мегават час струва минус няколко стотин евро.