В Лондон ще бъде изпитана хай-тек система за пешеходни преминавания

В британската столица ще започне тествана нова високо технологична система, която ще позволи по-лесно и по-безопасно да се пресича пътя. В действителност, системата може автоматично да промени продължителността на конкретен сигнал на светофара в зависимост от ситуацията. Такава система за контрол е първата в света.
Например, с помощта на сензори системата вижда, че на тротоара са се събрали значително количество пешеходци. В този случай зелената светлина на светофара ще свети по-продължително време. Според градските власти, тази корекция е особено полезна, там където пешеходни потоци са много по-наситени.
Системата Pedestrian Split Cycle Offset Optimization Technique използва модерна технология за проследяване с камери. Тя автоматично ще определя, колко пешеходци са се събрали на тротоара. Изчислявайки броя, камерата свързана със системата за сигнализация, определя продължителността на сигнала на светофара.
В допълнение на новата система е разработена технология за изключване на сигнала. Например, ако пешеходецът е натиснал бутона за превключване на светофара и премине през пътя преди да е светнало зелено, светофара няма да се превключи.
Системата е предназначена да бъде част от плана за намаляване на броя на жертвите в Лондон сред пешеходци с 40 % до 2020 година.