В Корея са се научили как да трансформират вибрациите в електричество

pic_094df2385b6745047b16c8c54dc39626-420x264Корейските инженери са създали трибоелектрически генератор, това е устройството, чрез което се получава електроенергия от вибрации. Вибрации в този случай са получени с помощта на гъвкава проводяща тъкан прикрепена към единия край на твърда плоча.
Това, че триенето може да предизвика създаването на електрически заряд е отдавна известно.
Учените са разработили система, която създава потенциална разлика между повърхности. Между контактуващите плоскости в резултат на колебанията на флаг движен от вятъра, на твърдата повърхност се формира от излишък от електрони, а на друга – недостатък.
Потенциална разлика между повърхностите се компенсира от външна верига и повърхностите отново контактуват – започва нов период на триене. Важно условие за работа на системата е контактните повърхности да са направени от различни материали.
Генераторът има много компактни размери – 8, 5 и 2 сантиметра. При скорост на вятъра от 15 метра в секунда корейското устройство произвежда 200 волта при сила на ток от 50 mA и честота 158 херца. Средната мощност на „Вятърната мелница“ е около 0.86 миливата.
Според изобретателите, тези енергийни източници са идеални за употреба на открито в райони с постоянни ветрове или планински терен.
Технологии за събиране на електрическа енергия, използващи вятърни турбини имат огромен потенциал, тъй като вятърът е най-чистият и най-устойчив източник на енергия спрямо тези, които природата ни предлага.
Освен това изготвянето на такъв генератор се отличава с простота и ниска цена и лесно може да се произвежда в по-големи количества.
Този нов генератор е поставен на автомобил.