В Израел за изобретили маска за добър сън

Обструктивната сънна апнея ( OSA ) засяга около 350 милиона души по целия свят. Това е най- често срещаната форма на сънна апнея, което пречи на нормалното функциониране на дихателните пътища по време на сън и може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като сърцето и белите дробове на човек, са лишени от необходимото количество кислород.
Израелските учени са успели да предложат най-доброто решение на проблема. В тяхната разработка, те са били водени от съществуващите технологии – специални медицински устройства ( CPAP – машини ), които осигуряват постоянна „доставка“ на въздух в дихателните пътища на човека по време на сън.
Въздухът се доставя през маска, която трябва да бъде прикрепена към носа и устата. Именно това причинява на пациентите силно дразнене и дискомфорт. На пациент му е неудобно да спи с маска и дори хора, на които тя е необходима, трудно свикват с нея.
Израелски учени са решили този проблем чрез създаване на CPAP машина обновен вариант на маската – самостоятелно регулиращо устройство, което се поставя между зъбите на пациента и устните, фиксира се там, без да докосва носа, устните или езика и не изисква други крепежни елементи.
Проведените от независимата израелска лаборатория по изследване на съня изпитания на новото устройство са показали,  че голяма част от хората, страдащи от обструктивна сънна апнея, са напълно удовлетворени от новия продукт и лесно заспиват с него. В опитите са участвали пациенти от умерена до тежка OSA.
В това изобретение, има позитивен “ страничен ефект “ – новото устройство работи при много по-ниско налягане, отколкото обикновено, намалено е с почти 50 %.
В същото време, почти една трета от пациентите, страдащи от обструктивна сънна апнея, имат някаква форма на сърдечна дисфункция – заболяване, при което допълнителното налягане на въздуха е силно нежелателно.
Съответно новото устройство, наред с другите неща, осигурява безопасност на болните страдащи от OSA и сърдечно съдови заболявания.