Въртележка може да произведе чиста енергия

a0567Идеята за създаването на реална атракция – въртележка, способна да произвежда достатъчно количество на електрическа енергия принадлежи на Бен Маркъм, който е президент на компанията Empower Playgrounds. Бен сериозно е  започнал да мислил за такова устройство през 2006 г., когато година и половина е бил доброволец в Гана.
Тогава дълбоко бил впечатлен от условията на живот при местните хора. В домовете и училищата не е имало електрическо осветление, а в дворовете нямало почти никакви детски площадки за деца. Вдъхновен от идеята, Бен Маркъм  през 2008 г. представил първия работещ прототип на инсталацията. Същия промишлен модел бил завършен наскоро от специалисти.
Сега въртележката и генераторът в комбинация са готов за монтаж в дворовете на Гана.
Подобно на хиляди други подобни игрови въртележки, разработката на компанията Empower Playgrounds, се въртят около оста си за сметка на изтласкването ѝ с ръце и крака.
Разликата между обикновената въртележка и енергетичната е в това, че платформата на въртележката е поставена върху главина, която чрез карданен вал предава въртящ момент на цилиндричен редуктор. Редукторът служи за увеличаване броя на оборотите, което е необходимо за ефективната работа на електрическия генератор.
След това въртенето се предава на вятърна турбина, която според думите на  създателя ѝ, може да генерира електрическа енергия с ефективност над 70 %. Получената енергия се изпраща по подземен кабел към преобразовател за постоянен ток и се натрупва в акумулаторни батерии. В енергийното съоръжение също има и фотоелектрически елементи, които допълнително зареждат акумулаторната батерия по време на училищните ваканции.