Във Ватикана са говорили за ползата от гейовете в църквата

ef5918Синода на епископите на Римокатолическата църква, призова към уважение относно хомосексуалистите и нетрадиционни двойки. Такива съюзи, според духовенството, имат „положителни аспекти“.
„Хомосексуалистите имат талант и умения, които могат да предложат на християнската общност: Готови ли сме да приемат тези хора и да им гарантираме място в нашето общество? Често те се стремят към църквата, като искат в нея да видят гостоприемен дом „, – се казва в текста на документа, изготвен седмица след заседанието на Синода, в което взимат участие 200 епископи.
Според свещениците “ църквата трябва да предизвика сама себе си и да предложи за гейовете братско пространство“, без да се засягат разпоредбите на католическата доктрина по въпросите на брака и семейството. Следва да се отбележи, че документът не казва за готовността на Ватикана да одобри хомосексуалните съюзи, но той призовава да се покаже повече състрадание.
Документът наречен на латински relatio post disceptationem трябва да бъде основата за обсъждане по време на втората седмица на заседанието на Синода, а в католическите общности по целия свят през цялата година.
Извънредно събрание на Синода на епископите е започнало на 5 октомври и е посветено на темата за семейството. За първи път в историята няма да се проведе на латински, и в нов формат за католиците: в два етапа. Вторият ще се проведе една година по-късно, през октомври 2015 г.