Вино, което може да променя вкуса си

Нанотехнологиите едностепенно проникват в практиката. Например в Холандия е било създадено вино, което променя вкуса си.
В магазините на Амстердам се е появило вино  наречено Nano Wine. Представката „нано“ не е маркетингов трик, а отражение на реалността. Появата на алкохолния продукт е резултат от сътрудничеството между амстердамската дизайнерска компания Next Nature и учени специализирани в прилагането на нанотехнологиите в хранително-вкусовата промишленост.
Новото вино в бутилка съвсем не се различава от другите вина и вкусът му е много добър. Но това е само при стайна температура. Ако желае, притежателят на бутилка с Nano Wine може да промени вкуса му. За да направи това е достатъчно да постави виното в микровълновата и да го нагрее.
С изменение на температурата се изменя вкусът, цветът и аромата на напитката. Това става благодарение на измененията на молекулните съединения, които отговарят за свойствата на виното.
Вкусът на Nano Wine варира спрямо температурата от плодово до всяко, което желаете. Така, че закупувайки една бутилка вие получавате каберне, пино ноар, Кианти, Малбек и т.н.
В комплектът с виното има и инструкции с подробни обяснения, колко време и при каква мощност трябва да се нагрява виното, за да се получи исканото от вас питие.