Бъдещето на китайските железници

Китай е огромна по територия страна. В нея живеят изключително много хора. Един от най-актуалните проблеми в страната е развитието на пътната инфраструктура. По-специално високоскоростни влакове.
Китайските инженери работят над влак CRH-X Кобра, който ще бъде в състояние да развива средна скорост над 500 километра в час.
Новия проект „Ориент Експрес“, който ще свързва Пекин с Лондон, в Китай не е приоритетен. Първо място в плановете за развитие на инфраструктурата в страната е създаването на вътрешната мрежа за високоскоростните влакове.
Преди няколко седмици в Китай успешно са преминали изпитанията на високоскоростен влак CRH2-380а, който има максимална скорост 486 километра в час. Но това е промеждутъчен вариант по пътя на окончателната цел.
В края на краищата, китайски инженери учени са разработили нов вариант на влака CRH – CRH-X, който със своята форма, мобилност и способност да се огъва е получил кодово име Кобра.
Както се очакваше, средната скорост на влаковете CRH-X Cobra ще бъде по-голяма от 500 километра в час. И това съвсем не е маловажно.
Китай заема трето място по площ след Русия и Канада. Така, че бърза комуникация между отдалечени райони на страната е от ключово значение за бъдещия икономически просперитет, политическа стабилност и сигурност на Китай.
Сега 3710 километровия път, най-важният железопътен маршрут съединяващ Пекин и Лхаса, влака изминава за 48 часа, а в близкото бъдеще този показател ще се намали с 8-10 часа за експрес и 10-12 часа за останалите. Впечатляващ напредък.
Сега в Китай има около 76 хиляди високоскоростни пътища. Мрежата им се увеличава от година на година. Така че CRH-X Cobra  ще има по какво да се движи и какво да съединява.