Брачните песни на гърбатите китове

Гърбатите китове след като мигрират в студените ширини за храна, изпълняват продължителни брачни песни, забравяйки да се хранят.
Тези животни се различават от другите китоподобни със сложните си „песни“, които използват при размножаване. Песента на самеца се състои от звукове в диапазон от 40 до 5000 Hz с продължителност средно от 6 до 35 минути.
При този вид кит се различават по три ясно разграничени сезонни периоди: неразпространение, миграция, хранене, които, според наблюденията на учените никога не съвпадат във времето.
Установено е, че гърбатите китове използват брачни песни и по време на хранене. При изследване на тези животни в тропическите ширини се оказало, че два от десет кита продължават да изпълняват дългите и сложни брачни песни.
„Бяхме изненадани да чуем брачни песни в Антарктика, където китове, както знаем, само се хранят. Тези песени са необичайно силни и дълги, с продължителност до един час“, – казва Стимперт.
Оказало се, че пеенето е единственото проявление на брачно поведение при китовете през периода на хранене. Вместо да се гмуркат, да се движат и да търсят храна, те пеят и не се движат, очакващи партньорката си.
До сега не се знае значението на тези китови песни.
Най-често разпространените хипотези са: привличане на самка, отблъскване на други мъжкари или „изясняване на отношенията“ при установяване на йерархия,