Банкоматите скоро ще станат беззащитни

Производителят на операционната система Windows XP от 08 Април 2014 г. спира техническата поддръжката на този продукт, така че никой няма да „защитава“ празнините в защитата на банкоматите от хакерски атаки.
Проблема, по мнение на експертите, „не достига“ по значимост до свежият още в паметта проблем 2000, но финансовата система, по всяка вероятност, преживява определени сътресения.
Точни прогнози за това как хакерите ще се държат, е съвсем очевидно, при появяването на уязвимост в  популярната от миналото операционна система, ще има много желаещи, които ще искате да извлекат от банкоматите, работещи с XP, номера на сметки, ПИН-кодове за кредитните карти на клиентите.
За да избегнат проблема, много големи банки сега спешно сключват с Microsoft договори за продължаване на поддръжката, паралелно обновяват своите остарели банкомати. Много експерти предполагат, използването в банковите дела на по-ненадеждни операционни системи, които отначало са били замислени за домашните компютри, се обосновава със съображения на икономия за лицензи.
Актуализирането на всеки от банкоматите, в които могат да включват разнообразни дейности, от просто преинсталиране на софтуера до пълна подмяна на вградения компютър, ще струва на банката от един до три и половина хиляди долара. Никой не се съмнява, че тези разходи изцяло ще преминават върху вложителите. Единственият въпрос е дали ще има друг колапс. Но едва ли ще провикнем към такива мерки.