Банкерът трябва да бъде честен

В Холандия, през втората половина на 2014 от банкерите ще се изисква да полагат специална клетва. Това е първата инициатива от такъв род в Европа.
През януари са я положили всички членове на управителните органи на холандските кредитните институции. В клетвата се казва: „Заклевам се, че ще направя всичко възможно да се запази и увеличи доверието във финансовия сектор. Нека Бог да ми помогне в това“.
За атеисти е измислен алтернативен вариант. Клетвата трябва  да донесе 90 хиляди работника във финансовата сфера. За банкерите, които нарушават тържественото обещание, ще има наказание.
По-специално, те могат да бъдат поставени в специален „черен списък“, да бъдат наказани или глобени. Санкциите за лъжесвидетелите ще се прилагат от 2015 година.
За идентифициране на престъпници в холандските банки се създават дисциплинарни комисии и трибунали по образеца на съществуващите за брокери и инвестиционни консултанти. Комисията ще работи само с тези банкери, които дават клетва.
Подобно на Холандската клетва са дали и банкерите на Австрия. Това става доброволно. Във Великобритания петте най-големи финансови институции през 2013 г. назначиха бившия шеф на Конфедерацията на британската индустрия Ричард Ламбърт за отговорник при разработването на нови етични стандарти. Той трябва да приключи работата си до март 2014 година.