Бактерии в Мексиканския залив активно преработват разлятия нефт

Учените забелязали, че петното от нефт в Мексиканския залив, получено от катастрофата на нефтодобивната платформа, активно се поглъща от бактерии.
Тези животинки, които поглъщат компонентите на нефта са естествени обитатели на залива. Ежедневно те поглъщат голямо количество от разлятото петно. Привлечени от допълнителната храна те увеличават броя си. За сега те се  единствените, който могат да спрат екологичната катастрофа.
Бактериите обработват първо алканите, а след това и по-тежките фракции. Скоростта на обработване зависи от това, каква площ заема разлятото петно. Ако тя е по-голяма микроорганизмите не биха имали затруднения, но ако е силно концентриран поток, скоростта за преработване силно ще спадне.
Друг проблем може да се окаже недостига на кислород, който е разтворен във водата. Както повечето живи организми на земята бактериите поглъщат нефтопродуктите, като ги разлагат с помощта на кислорода, отделяйки въглероден диоксид.
Ако бактериите използват всичкия кислород съдържащ се в замърсената вода, това не само ще забави процеса на очистване, но ще създаде сериозна заплаха за живота на другите морски обитатели.
Ако не се вземат допълнителни мерки за очистването на нефта, биологичните процеси, които го унищожават, ще се окажат
недостатъчни.