Американски учени са създали подводна „шапка-невидимка“

„Невидимият“ материал е разработен на базата на въглеродни нанотръби, които могат да „се включат“ и „изключат. Добре се работи с тях под водата. Показват висока топлопроводимост. Те са здрави и леки.

Али Алиев и колегите му от университета в Тексас са използвали високата топлопроводимост на въглеродните нанотръби, за да създадат „невидимия“ материал, облягайки се на ефекта от миража.

Мираж се появява, когато светлините лъчи се отразяват от границата между слоевете въздух с различна плътност. Така както в пустинята наблюдател вижда  вода, която е само виртуален образ на небето, така всеки наблюдаващ ще вижда не обекта намиращ се под „шапката-невидимка“, а виртуален образ.

Конструираното от групата на Алиев прозрачно „платно“ от нанотръби леко се нагрява от електрически ток. Благодарение на топлопроводимостта  на изобретението температурата рязко спада, а това спомага за възникването на мираж. Регулирайки нагряването на „платното“ от нанотръби, новият материал може да се „включи“ и „изключи“.

Принципа на действие на „шапката-невидимка“ е демонстриран под водата. Според разработчиците „шапката-невидимка“ може да скрие обект във всеки оптичен диапазон. Бързо да се включва или изключва този ефект, като се използва нагряване чрез електрически ток или електромагнитно излъчване.