Аеробиката помагат на хората да станат по-разумни

269Канадски учени от Университета на Ванкувър доказали, че хората стават все по-умни при спортуване. Експертите са провели изследване, при което са изчислили ефекта от физическата активност върху мозъка.
За експеримента са били поканени около стотина доброволци жени на възраст 70-80 години, които имат проблеми с паметта. Всеки участник е имал магнитно реонансно изследвание на мозъка преди тестването. Учените са фиксирали размер на хипокампуса, област на мозъка, отговяряща за паметта. Тогава жените започнали да тренира два пъти на седмица в продължение на три часа за шест месеца.
Цялата група била разделена на три подгрупи в зависимост от вида на упражненията извършени от тях : за гъвкавост, за сила и аеробика. Резултатите от експеримента показали, че онези жени, които се занимават с аеробика, хипокампуса им се е увеличили леко, докато в другите две подгрупи не са настъпили промени.
Проучването дава право на учените да препоръча, за предотвратяване проблемите с паметта, по няколко часа на седмица аеробика. Това се препоръчва не само за възрастните, но и за младите хора.