„АвтоВАЗ“ отказа бързо да променя дизайна на LADA Kalina заради котки

avtovaz_otkazalsya_operativno_menyat_konstrukciiu_lada_kalina.210x160„АвтоВАЗ“ няма намерение да прави промени в дизайна на LADA Kalina, с които ще бъде в състояние да предотврати проникването на котките в отделението на двигателя. В компанията твърдят, че няма стандарти за безопасността на дребни животни.
Представителят на „АвтоВАЗ“, призна, че „при разработването на бъдещите модели може би инженерите ще вземат това предвид.“ В същото време, производителите на автомобили в света не практикуват допълнителни бариери, предназначени да предотвратяват проникването на котки и други дребни животни под капака.
По-рано, с молба за монтирането на защита в отделението на двигателя на колата се обърнали спасители от Толиати. Според тях една такава ревизия е необходимо поради факта, че котките се катерят под капака на колата, за да се стоплят, но при стартиране на двигателя, сериозно се нараняват.
Според ръководителя на станцията „Център за гражданска защита“ Андрей Дербенев, конструкцията на LADA Kalina е проектирана така, че животните могат лесно да попаднат в двигателното отделение. В момента, в който водачът стартира двигателя, котки попадат под ремъка на газоразпределителния механизъм.
„През септември сме спасили из под капака“ Калин „десет котки. И това е само в случаите, когато са се обадили. Случва се, шофьорите сами да се справят със ситуацията и изваждат от там попадналите животни“- каза Дербенев.